måndag 9 januari 2012

Solen, here I come!

Januari, mörkt och kallt. Värsta månaden på hela året om ni frågar mig. Hela livet har jag kämpat mig igenom vintrarna genom att försöka hålla huvudet ovanför ytan så gott det går. På våren och sommaren vaknar jag till och får krafter nästan utöver det vanliga. Då, under den ljusa delen av året kan jag klara vad som helst känns det som. Nån gång inpå hösten kommer den smygande, tröttheten, håglösheten, olusten, sömnproblemen. Min självdiagnos är SAD, (seasonal affective disorder) eller årstidsbunden depression som det kallas. Vinterdepression heter det också. Säger självdiagnos för här i Sverige tas man inte riktigt på allvar inom vården för den här typen av problem.

I USA har forskningen på SAD kommit mycket längre. Där är det en vedertagen diagnos och man kan få relevant hjälp. I Sverige är diagnosen omtvistad, och den behandling i form av ljusterapirum som förr fanns på sjukhusen är nu borttagna sedan några år på grund av att det finns för lite svensk forskning som kan bevisa att det fungerar. Men tro mig, det fungerar. Ljus och helst solljus är det som funkar, på mig och många andra.
Antidepressiva preparat kan också funka till en viss del, men de kan ge en del ovälkomna biverkningar som man helst vill vara utan. Jag slutade därför med medicinen i somras och det har gått hur bra som helst medan det ännu fanns någorlunda med ljus ute på dagarna.

Min lösning har varit att sola solarium. Det är alltså inte i första hand för att behålla solbrännan som jag solar, utan för att få ljuset och kanske i viss mån värmen. Men baksidan är ju att huden åldras i förtid, nu tror jag inte min hud tagit nån direkt skada, men ljusterapi i vårdens regi vore ju att föredra. Man kan åka till Umeå och få behandling på Umeå Wellness Center, men det kostar ju skjortan att bekosta det själv. Extra höga doser av D-vitamin hjälper mej också i viss mån.

I vinter tänker jag hålla det i schack genom att åka ner till Egypten på en veckas solsemester, åker iväg med familjen några dagar och det ska bli så skönt! Sola och bada, vädret där i januari är som en svensk sommardag ungefär. Ganska lagom när man åker från den Västerbottniska vinterkylan.
Vissa väljer att göra det drastiska och flytta ner till Spanien eller något annat soligt land. För mig som för så många andra är det en dröm att kunna bo i ett land på varmare breddgrader. En gång höll jag faktiskt på att bosätta mig i Malaga efter språkstudier där, men det passade inte i mitt liv just då så jag kom hem igen. Men drömmen finns kvar....

Symptomen på SAD är lite diffusa. Vissa med vinterdepression sover mer än vanligt, och vissa får svårt att somna. Jag är lite av båda tror jag, ibland kan jag sova halva dygnet och ibland har jag jättesvårt att somna på kvällarna, ligger och vrider mig i flera timmar ibland vilket påverkar vardagen och man får inte alls så mycket gjort som man önskar. Att man får minnesproblem är också vanligt.
Det här är ju inget jag går omkring och pratar om, dels kan folk missuppfatta det och tycka att man bara är slö och oföretagsam. Dels är jag ju i grunden optimist och vill tänka och prata om roligare saker. Och det är ju inte så att man bara ligger och tänker mörka tankar hela dagarna.

Så enligt den optimist jag inners inne är är så konstaterar jag att det blir ljusare nu, dagarna är lite längre varje dag, solen var lite längre över horisonten än igår. Idag tog jag en långpromenad och det var så härligt med sol i ansiktet. Det gör jättemycket för humöret att komma ut i solen de få timmarna mitt på dagen. Motion är också bra. Såna här saker är ju positiva inte bara för de med SAD, och jag tror majoriteten av svenskarna känner igen sig i att man blir tröttare och slöare på vintern än under sommaren. Och det är ju liksom helt normalt. Det är ju först när livet och vardagen påverkas av det som det blir problematiskt.
Men som sagt, nu ska jag göra vad jag kan för att mota Olle i grind, vara ute så mycket som möjligt på dagen och vara snäll med mig själv. Man får liksom minska på kraven till ett minimum. Och nu till att börja med njuta av Egyptenresan! Känns så härligt att få åka iväg tillsammans hela familjen på den här resan efter den jobbiga hösten! Ska njuta av all-inclusive-servicen på det femstjärniga hotellet, snorkla bland korallreven, åka häftiga rutschkanor i aquaparken (nåja, åtminstone barnen), åka på spännande utflykter och bara vara. Hotellet heter Royal Albatros Moderna och jag kommer nog blogga litegrann här under resan.

För den som vill veta mer om SAD finns lite info här.

2 kommentarer:

  1. Själv brukar jag bli nedstämd när våren kommer! Vi är alla olika.... Kram kram och ha en jättetrevlig vistelse i Egypten!

    SvaraRadera
  2. Japp, det är ju många som blir det också, eller på sommaren t o m. Tack och kram tillbaka :-)

    SvaraRadera